GDPR - Rättigheter, tillsyn och skadestånd


– vad behöver organisationer förbereda för att klara kraven?

 

Bakgrund

Genom GDPR har registrerade fått större möjligheter att agera och tillsynsmyndigheterna fått skarpare verktyg. När registrerade vill göra rättigheter gällande har organisationen en kort tid på sig att fatta beslut. Hanteringen innebär många komplexa frågeställningar som gör det viktigt att utforma organisationens struktur i förväg och agera rätt när något händer. 

Sanktionsnivåerna kan bli höga. Till det kommer att registrerade kan väcka talan om skadestånd och agera i förhållande till många tillsynsmyndigheter (inte enbart Integritetsskyddsmyndigheten). I dag finns många frivilligorganisationer som stödjer registrerade vilket innebär att de kan agera med större kraft. Flera EU-domar på senare år har sitt ursprung i sådan aktivism, bland annat Schrems II. 


Nyttan med kursen

Under kursen får deltagarna uppdaterad kunskap om registrerades rättigheter, skadestånd, tillsynsmyndighetens befogenheter och agerande. 

  • Kunskap om förfarandet i rättighetshantering, artikel 12 GDPR. 
  • Kunskap att rättsligt hantera de utmaningar du står inför inom området registrerades rättigheter och skadestånd 
  • Djupare insikt i hur du analyserar och bedömer vad som omfattas av en begäran (begreppet personuppgifter) och hur olika rättigheter kopplas till principerna i artikel 5 GDPR. 
  • Registrerades rätt att inge klagomål till tillsynsmyndigheter och hur dessa kan interagera med varandra 
  • En förståelse för tillsynsmyndighetens arbete och hur sanktioner kan utformas enligt artikel 83 GDPR 
  • Verktyg att nyttja i rättighetshantering 
  • Överblick över EU-domstolens rättspraxis på området (rättsfall om rättigheter, skadestånd och begreppet personuppgifter) 
  • Rättigheter i GDPR i förhållande till andra mänskliga rättigheter 
  • Integritetsskyddsmyndighetens tillsynsarbete på området (aktuella fall) 
  • Hur intresseorganisationer som Noyb agerar för att stödja registrerade 

 

Dagsprogram

  • Personuppgifter utifrån EU-domstolens synvinkel 
  • Förfarandet vid rättigheter 
  • Registrerades rättigheter 
  • Koppling till andra mänskliga rättigheter 
  • Skadestånd enligt artikel 83 
  • Befogenheter och sanktioner – vad kan olika tillsynsmyndigheter göra och hur avgörs sanktionernas storlek 
     

Målgrupp

Fördjupningskurs för personer som på olika sätt arbetar med GDPR eller behöver ha förståelse för regelverket såsom advokater, jurister, dataskyddsombud, dataskyddsansvariga, compliance officers och internrevisorer. 
 

Material

JUC skriver inte ut kursmaterialet på papper. Det tillgängliggörs istället på vår materialportal på vår hemsida. Här får du som deltagare tillgång till kurspresentation, åhörarkopior för PowerPoint-presentationer eller andra bilagor som är relevanta för kursen. 

Efter varje kurs skickas diplom ut till varje deltagare.

IAPP

Kursen är godkänd av IAPP


Kursen är godkänd av International Association of Privacy Professionals (IAPP). Det innebär att den lever upp till högsta kvalitetsnivå för fortbildning i personuppgifter. Som certifierad i personuppgifter kan du tjäna CPE-poäng (fortsatt integritetsutbildning) genom att delta i JUC-aktiviteter.

ÄR DU NYFIKEN OCH ÖNSKAR ATT VETA MER?

Håll mig uppdaterad

Anmäl mig

Kursens datum har redan passerat. Vill du bli meddelad när du kan anmäla dig igen? Klicka på "Skriv upp mig" nedan och fyll i fälten.

 

Anmäl mig

Timmar

6

 

Datum

Måndag 9 maj 2022

Kl 09:00 - 16:30

Vi erbjuder frukost, lunchbuffé och eftermiddagsfika


POSTHUSET 7A
Vasagatan 28
111 20 Stockholm


PRIS EX MOMS

8 900

 

 

Course